Egy órányi mély levegő – Nick Vujicic a Ludovika Arénában – Vendégszerző: Szabó Katalin

Nick Vujicic a március 11-ei evangelizációs előadását követően hétfőn, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénájában tartott külön egy előadást az egyetemistáknak a Nem Adom Fel Alapítvány szervezésében. Többször kiemelte Magyarország iránti szeretetét és azt, hogy a jövőben újra szeretne idelátogatni, mi több, dokumentumfilmet is tervez forgatni hazánkban. Az orosz-ukrán háborúban nyújtotta segítségünkre is nagyon büszke, kiemelte, hogy továbbra is fontos imádkoznunk a békéért. 

Hangsúlyozta, hogy országunk jövője rajtunk múlik, nagylelkűnek, alázatosnak és bátornak kell lennünk. Mesélt gyermekkori félelmeiről, ahogyan rájött, nem is igazán osztálytársainak gúnyolódása, hanem a tőlük kapott elutasítástól való félelme tartotta vissza őt a teljes élettől. Tízévesen öngyilkosságot kísérelt meg, ebből a mélységből végül szülei szeretetével és támogatásával jött ki. Nem sokkal ezután talált rá Jézusra és a hitre. A remény erőt adott neki megtanulni írni, fésülködni és más hétköznapi tevékenységek elvégzésére két lábujjának segítségével.

Az evangelizációja során beszélt a lélek örökkévalóságáról, ami testtől függetlenül mindörökre köztünk marad, nem számít, milyen külső hatás éri testünket. ,,Akár a tűzbe is dobhatnak, megégethetik bőrömet, de a lelkemet soha!” A házasságáról elárulta, feleségétől minden hónapban megkérdez három dolgot: mi az, amit jól csinál és azt folytatnia kell; mi az, amit rosszul tett és abba kell hagynia; illetve mi az, amit szeretné a felesége, hogy megtegyen, mert eddig nem tette. A párkapcsolatok kialakításakor megfelelő időt kell adnunk partnerünk megismerésére, a türelem elengedhetetlen.

Hangsúlyozta, hogy Amerika mára teljesen megváltozott, már nem a szabadság földje. Szabad véleménye miatt bankja befagyasztotta kártyáit és visszautasították vele a tárgyalást. Elmesélte, két nagyapja azért került börtönbe, mert felvállalták, hogy hisznek Istenben. 

Mindennapi életünk során lehetünk rugalmasak és alkalmazkodók, de a legfontosabb biztosnak lennünk abban, hogy gyógyultak vagyunk legbelül. Mindenkit arra buzdított továbbá, hogy segítsünk azokon, akik még nem sikeresek, ne féljünk odalépni embertársainkhoz. A közösségi médiát -TikTok, Facebook és Instagram – korruptnak nevezte. ,,Álmodjatok nagyobbat, mint Elon Musk!” ,,Tűzzetek ki nagy célokat és írjátok le őket egy listára!” 

Az egyetemisták előzetesen küldhettek Nicknek kérdéseket, amelyekre az előadás végén igyekezett válaszolni. Bár az általam feltett kettő kérdésre sajnos nem jutott idő, az egyik kedvencem a következő volt: Ha végtagokkal születtél volna, akkor is előadó vált volna belőled? A válasz engem személyesen meglepett, ugyanis így szólt: Akkor valószínűleg most nem tartanék beszédeket, máshogy alakulna az életem. 

Egy nagyon őszinte prédikációt hallhattunk, lelkileg és szellemileg is megindító volt érezni, ahogyan szavai mindenkit egyszerre átölelnek. Végszóként pedig az ,,Idő minden.” hangzott el, amely nemcsak alapigazságként kísér minket életünk során, hanem szubjektivitása miatt minden ember különbözően érzékeli és vélekedik róla. Mindig másképpen és másmilyen sebességgel telik, leírható fizikai mennyiségekkel, tapasztalatok útján, vagy akár filozófiai fogalomkörbe ölthető, nem létezik rá egzakt leírás, ez teszi lenyűgözővé. Talán, ha képesek leszünk megérteni, mekkora értéket rejt az idő magában, egy még szebb és boldogabb élet állhat előttünk. „Hiszen Isten Igéje szerint, aki hisz az Úr Jézus Krisztusban, örök élet birtokosa.” 

(A szerző harmadéves alapszakos vegyészhallgató az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen)