Kendőzetlenül – 1 éves a háború – Vendégposzt Hezám Nórától

„A háborúnak akkor lesz vége, ha Oroszország stratégiailag kifullad” – fogalmazott Scholz és a NATO főtitkára

Amit nem gondolt az orosz vezetés sem, hogy „a széttöredezett, fragmentált nyugat és a NATO így, szinte egy emberként fogja támogatni Ukrajnát” -fogalmazott a diplomata, majd a béketárgyalásokról kérdezve hozzátette: ha a Biden-adminisztráció békét akart volna, akkor 2022. március 29-én megszületik a béke Isztambulban. Sokkal nehezebb tehát a nyugatnak azt állítani most, hogy egy igazságos háborúra törekszik, mikor itt volt egy béketerv – a kínai béketerv formájában – az asztalon és azt egyből elutasították.

Amerika politikai célja pedig, hogy vezető szerepét megőrizve gyengítse az Európai Uniót – fogalmazott Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Az USA álláspontja a körülményei szerint változik, ellenben Magyarország transzparens nézetével, miszerint nem fogunk és nem is akarunk belesodródni ebbe a háborúba. Nyugat elkezdett igen dekadensen viseltetni, a kelet felé való magyar nyitás azonban jó irány – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

A szerző a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetközi gazdálkodás alapszakán tanul. A vendégcikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztő (Muzslai-Bízik Bencze) álláspontját. De az izgalmas, okos írásokat szívesen közöljük. Várjuk a Te véleményedet is!