Karácsony után

Érdekes ünnep a karácsony. Valahogy kényszert éreznek az emberek ilyenkor arra, hogy visszafogják heves indulataikat. Több vitafórumon is jelen vagyok, ahol egész évben megy az adok-kapok. Most a tagok úgy döntöttek, hogy három napig legyen fegyverszünet.

 

Amellett, hogy tetszik ez a békességre való törekvés – és természetesen támogatom –, álságosnak, álszentnek is érzem a dolgot.

 

Feszültségekkel teli év elé nézünk, elég csak a vírushelyzetre vagy a közelgő tavaszi országgyűlési választásokra gondolni. Akárhogy is, ezek az események mindenkit érintenek többé-kevésbé. Sok vitát végignézek , végighallgatok a témában, és részt is veszek némelyikben. Látom, tapasztalom, hogy milyen könnyen elborítja a feleket az indulat. Főleg
online.

Üdítő volt, hogy ez karácsonykor kissé lecsillapodott. 

 

Azon gondolkoztam miért csak Jézus szülinapján van ez. (Most arra nem térnék ki, hogy valóban ekkor született-e Krisztus. Abból indulok ki, hogy a karácsony az Ő születésének napja, és a szeretet ünnepe a világ számára).

Szóval: Jézus születésnapján, a szeretet ünnepén legyen béke, ne vitatkozzunk, ássuk el a csatabárdot. Rendben van. De arra miért nem gondolnak az emberek, hogy Krisztus felnőtt, itt élt a földön 33 évet, aztán meghalt, feltámadt, és most az Atya jobbján ül? Vajon ez utóbbiak nem sarkallnak minket békére, csak a születése?

Vagy miért nem szívlelik meg az emberek egész évben Jézus tanítását, aki a Béke Fejedelme, és aki arra bátorít minket, hogy: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és
imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak.” (Lukács evangéliuma 6. fejezet)

Ha ezeket a szavait szem előtt tartanánk, rögtön kevesebb lenne a gyűlölködés, lázadás, és több a szeretet és a tisztelet egymás felé. 

 

Sajnálom, hogy vége a karácsonynak, és az emberek úgy érzik, hogy újra lehet egymás anyját szidalmazni, gyűlölködni.

Eszembe jut a Neoton Família dala, és velük együtt éneklem:
„Ha elmúlik karácsony,
A szeretet lángja halványabban ég (…)
(…)
Három napig jók vagyunk, sőt emberségesek,
Istenem, hadd legyen egész évben ilyen a világ!”


Legyen így!