Mi kell a nőnek? 2. rész

Ebben az írásban nőnapi cikkünket folytatjuk. 

 

Továbbra is azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy mi kell a hölgyeknek? Mi az, amivel igazán boldoggá lehet tenni őket? Mi a legmélyebb vágyuk, szükségletük? 

 

Beszélgetőpartnereim között vannak férjezettek, párkapcsolatban élők, egyedülállók; fiatalabbak és érettebbek; Krisztusban hívők, Istent keresők, és olyanok, akiket nem foglalkoztat a keresztény hit. Nagyon megtisztelő az őszinteségük, ezúton is köszönöm nekik. 

 

Meglepődtem, hogy milyen sok hölgy válaszolt. Ebből az tűnik ki nekem: a nők nagyon szeretnék, hogy a férfiak értsék, megértsék őket. Talán még jobban, mint ők saját magukat. Egyik beszélgetőpartneremmel arra a megállapításra jutottunk, hogy a nőnek gondolatolvasó férfi kell. Jót kacagtunk ezen. De minden viccnek a fele igaz. Urak, kössük fel a gatyánkat! 

 

Bella (23) válaszában egy amerikai írónőre hivatkozik. Stasi Eldredge szerint egy nő három dologra vágyik igazán: arra, hogy udvaroljanak neki, részese legyen egy nagy kalandnak, és hogy szép legyen. „Maximálisan egyet tudok vele érteni. Az udvarlástól a nők fontosnak, szeretettnek érzik magukat, ami alapvető emberi igényünk. A kalandvágy az adrenalin, az izgalom és a révbe érés miatt fontos egy nő életében. Ez lehet egy teljesítménytúra vagy egy iskola elvégzése is, bármi. A szépség iránti vágyat pedig Isten ültette el a nőkben (és általában az emberekben is). A szépség szeretete nem felszínesség (hiszen nem mindig fizikai szépségről beszélünk), hanem a lényünk része.”

 

Oláh Nóci (23) pszichológushallgató is három dolgot emel ki: tükrözés, biztonság, szeretet. „Szerintem jó párhuzam tud lenni a gyerek-nő vonal, mivel sok olyan dolog van, amit mindkettő nagyon igényel. 

Tükrözés: a kisgyermek számára elengedhetetlen, hogy a környezete azt tükrözze vissza, hogy ő szerethető, értékes, szükség van rá. A nő ugyanúgy igényli ezt, és bizonyos idő után leginkább egy férfitól. Mivel általában a nők gyakrabban szenvednek önértékelési problémáktól, így fontos ezeket megerősíteni. 

Biztonság: a legkorábbi években a csecsemőnek szüksége van egy biztonságos személyre, ahol feltöltődhet érzelmekkel, ahol megnyugodhat, akihez bármikor fordulhat, ha fél, szorong vagy bizonytalan. Ugyanígy egy nőnek is szüksége van az érzelmi biztonságra, tekintve, hogy a nők gyakrabban verbalizálják a gondolataikat, így kell valaki, akivel megoszthatják igazából saját magukat.  

 

Szeretet: nyilván ez a legfontosabb, szerintem nem is kell túlmagyarázni. A szeretet a kapcsolódásban tud a leginkább megnyilvánulni, ami alapszükséglet és segít megélni a szerethetőséget.”

 

Mester Evelin (20) is három fontos dolgot emel ki: biztonság, szeretet, törődés. „A nőnek egy olyan környezet kell, amelyben kibontakozhat, és megvalósíthatja önmagát.”

 

 

denys-nevozhai-z0nVqfrOqWA-unsplash

Fotó: Denys Nevozhai / unsplash.com

F. Anna is három dolog mellett teszi le a voksát: szeretet, elfogadás és biztonság. „Ezek alapdolgok, amelyek kellenek a nőnek. Közülük a szeretet a legfontosabb, nélküle a másik kettő nem is létezik. De elfogadás nélkül sincs sem szeretet, sem biztonságérzet. A biztonságérzet pedig úgy valósul meg, hogy a nő érzi, hogy a férfi stabil a döntéseiben, és vannak céljai. Fontos az őszinte kommunikáció is. Jó, ha mindkét fél értő figyelemmel (aktív hallgatás, melyben az illető érdeklődéssel van jelen) hallgat. Ha meghallgatjuk a másikat (nem feltétlenül kell reagálni rá) az sokat segíthet a lelkiállapotán.”

 

 

Szabó Krisztina (24) is a célokra és a stabilitásra helyezi a hangsúlyt. „Fontos, hogy a férfival való közös és egyéni célok tekintetében mindig jelen legyen a tiszta kommunikáció, s mindez stabil értékrend mentén történjen. A nőknek szükségletük az is, hogy érzelmileg, fizikailag, lelkileg biztonságos és támogató közeg vegye körül őket.”

 

 

Kata (28) a biztonságot tartja a legfontosabbnak. „Ha egy nő biztonságban érzi magát, akkor boldog igazán! Manapság ennek az értéke még inkább hangsúlyos. S persze az sem elhanyagolható, hogy ehhez sok humor és nevetés is társul.”

 

 

Weller P. Hanna (30) is a biztonságot emeli ki válaszában. „Ha a mellettünk lévő férfi bizonytalan, akkor mi is azok leszünk. Ez érthető arra is, hogy ha az úriember nem tudja eldönteni, milyen csokit vagy sört fogyasztana szívesen, akkor a nő sem tudja azt kiválasztani. (Vannak nők, akik ennek ellenére anyáskodásból vagy határozottságból kiválasztják azt a terméket, amely szerintük életük párjának a kedvence.) De a példa széles spektrumú, ha a nő szeretné megvásárolni azt a ruhát, lakást, vagy szeretne munkahelyet váltani, és érzi a társán, hogy bizonytalan ebben a lépésben, bizonytalan magában, bizonytalan, hogy képes lesz-e fenntartani a családot, kibírja-e a kapcsolat, akkor a nő is jóval nehezebben dönt. Emellett nyilván hatalmas szükségünk van szeretetre. Csodákra képes a férj szerelme. Gyógyít korábbi sérüléseket, sebeket, növeli az önbizalmat, formálja a magunkról alkotott képet.”

 

 

Katalin (30) is a biztonságra helyezi a hangsúlyt. „A nőknek fontos a lelki és fizikai biztonság. De kell a szabadság is az amúgy sűrű, háztartási feladatokkal teletűzdelt hétköznapokban. Az énidőre is nagy szükség van. Ez jelenthet bármit, amivel fel lehet töltődni: fürdés, olvasás, zenehallgatás, pihenés, sportolás. Kikapcsolódás. Magunkra összpontosítva. S persze a nőnek kell egy figyelmes, szeretetre méltó, hűséges társ is.”

 

 

Radányi Zsuzsi (25) is a biztonságra szavaz. „Legyen szellemileg, érzelmileg megbízható a férfi. Akarjon és tudjon is fejlődni. Nagyon fontos az önreflexió és az érzelmi intelligencia. Legyen képes megölelni a legsötétebb pillanatokban is. Jó, ha már a legapróbb érintése is másképp hat rám, mint bármi más. Akkor érzem magam biztonságban egy férfi mellett, ha ő is Krisztus követője és szerelmese. Fontos, hogy a lelkem és a lényem a helyén lehessen mellette; hogy önazonos maradhassak, ha mellette döntök. Látnom kell azt is, hogy időnként a férfi – megtagadva az egóját – a földre rogy és Istenhez kiált. Ez nagyon kell a nőnek! 

 

 

Mindenképp tapasztalnom kell, hogy nem én vagyok az élete központja, nem engem tart az első helyen. Ugyanis ha én vagyok a legfontosabb számára, akkor csalódást fogok neki okozni. Ezt pedig mi nők nem szeretjük. 

 

 

Van még egy fontos dolog: olyan férfi kell, aki nem veszi magára az anyós csipkelődését.”

 

 

Tóth Alexandra (23) is Istenre helyezi a hangsúlyt. „A nőnek Istenre van szüksége, hogy megismerje: ki Ő Krisztusban. A legjobb, ha Isten igéjének (ami mérőzsinór) alapján határozza meg az identitását, illetve az alakítja a személyiségét. Mindaz, amit Isten igéje értékesnek tart, azt tartja értékesnek a Krisztusban hívő nő is. Tehát, akár arra gondolok, hogy „mi kell a nőnek egy férfiban? „, akár arra, hogy „mi kell a nőnek társadalmi szinten?” akár más területeken, az kell neki, amit Isten igéje tanácsol.” 

 

 

Vojnics-Rogics Réka (24) négy dolgot vár el a férfiaktól: kedvesség, türelem, kommunikáció és elfogadás. „Ha mindenki így viszonyulna embertársaihoz, minden bizonnyal kevesebb probléma dúlná fel világunkat. Minden nő (és ember) megérdemli a jó szót, a megértést és a jogot arra, hogy olyan legyen, amilyen ő szeretne lenni. Ha az úriember így viszonyul a szeretett hölgyhöz, akkor a nő ragyogni fog mellette, ami pedig a férfi boldogságát is megalapozza. Nőként pedig ugyanezt adom vissza: kedvességet, türelmet és toleranciát az emberek felé, mosolyszünet esetén pedig a gondolataim és érzéseim lekommunikálását a másik ember felé. Hiszen ha mi magunk nem mondjuk el, hogy mi okoz számunkra örömet vagy bosszúságot, akkor nem várható el a másik féltől, hogy kitalálja!”

 

 

Bartal Boróka (25) is négy dolgot emel ki: rugalmasság, őszinteség, becsületesség, megerősítő szavak. „A nőnek érett személyiség kell ahhoz, hogy egyáltalán tudja magáról, mi kell neki. Amikor a volt férjemmel ismerkedtem, rengeteg intő jel felett szemet hunytam, hogy majd elmúlik, vagy hogy végül is lehet, hogy nekem ez kell. Szóval én csak pár dologban tudom, mi kell nekem, sok minden vár kibogozásra. Ahhoz, hogy a férfi és a nő ki tudjon bontakozni, egészséges önbecsülés kell, ennek kialakításában a környezet rengeteget segíthet.”

 

 

Rebeka (21) az egyenlőség fontosságára hívja fel a figyelmet. „A nőknek fontos, hogy egyenlőséget tapasztaljanak a férfiakkal az élet minden területén: vallás, politika, munkaerőpiac, különféle lehetőségek.”

 

 

Dóri (32) szerint a nőknek kell valaki, akire lehet támaszkodni, akivel biztonságban érezhetik magukat. „Ez akkor fog megvalósulni, ha a nő érzi, hogy bármiben számíthat a férfi támogatására. Például arra, hogy a férj segít a gyerek ellátásában, házimunkában, krumplipucolásban. Persze vannak nők, akik nem igénylik ezt, de azt láttam, hogy azok a házasságok jobban működnek, ahol megosztják a házimunkát. Főznek, takarítanak együtt, de emellett hagynak egymás számára énidőt. 

 

 

Egyedülálló nőként azt tudom mondani: szükségünk van arra, hogy hagyjanak minket álmodozni. Kell még minőségi idő, szeretet, finom ételek, utazások, néhány új cipő vagy ruha. A humor is nagyon fontos szerepet játszik az életünkben. Az élet viharait a hit mellett csak humorral lehet átvészelni. Fontos, hogy megnevettessenek és mi is tudjunk nevetni magunkon.” 

 

 

Cikkemet Mark Gungor örökbecsű mondatával zárom, melyet a „Férfiagy, női agy” című könyvében ír: „Amit a nő akar – amire a szíve legmélyén vágyik -, amit minden nő akar, egyszerűen ez: Kiválasztott akar lenni.”