Mi kell a nőnek?

Nemzetközi nőnap van. S bár ennek az eredete marxista, munkásmozgalmi ünnep, mégis sokan ünnepeljük, hiszen ezen a napon a hölgyek iránti szeretetünket, tiszteletünket, megbecsülésünket fejezhetjük ki. Igaz, ezt bármikor megtehetjük, és a bölcs férfiú az év 365 napján többször meg is teszi, mégis jó, hogy van egy ilyen nap, ami csak a hölgyeké. 

A legtöbb úriember ilyenkor virággal, csokival köszönti a nőket. De felmerül a kérdés: valóban ez kell a hölgyeknek? Mi az, amivel igazán boldoggá lehet tenni őket? Mi a legmélyebb vágyuk, szükségletük? Miközben ezekre a kérdésekre kerestem a választ, sok hölggyel beszéltem. Beszélgetőpartnereim között voltak férjezettek, párkapcsolatban élők, egyedülállók; fiatalabbak és érettebbek; Krisztusban hívők, Istent keresők, és olyanok, akiket nem foglalkoztat a keresztény hit. Nagyon megtisztelő volt az őszinteségük, ezúton is köszönöm nekik. 

 

Férfitársaim! Kérlek benneteket, vegyétek komolyan a lentebb megfogalmazott vágyakat, szükségeket. Hiszen ezek jó kulcsok a hölgyekhez, akiket mi sokszor bonyolultnak, megfejthetetlennek gondolunk, közben mégis életbevágóan fontos, hogy értsük őket. 

 

Nem gondolom, hogy ez a cikk mindent meg fog oldani. Egy élet sem elég ahhoz, hogy férfi és nő maradéktalanul megértsék egymást. Ez a hölgyeknek épp ugyanolyan nehéz, mint az uraknak. Kérdezte is tőlem az egyik válaszadó: „Mi kell a férfinak?”. Erre majd egy másik cikk fogja keresni a választ. Most viszont koncentráljunk a nőkre. 

 

Kardos Lili (30) válaszában egy fontos problémára hívja fel a figyelmet, mégpedig a férfiak hiányára: „Elsősorban egy férfi kellene a nőnek, aki meg tudja adni a következőket: szigor, határok, irányítás, gyengédség és biztonság. Ha ez nincs (lássuk be, nem igazán létezik már), akkor mondjuk megteszi egy pizza is.”

 

Varga-Kovács Marcsi (36) szeret tartozni valakihez, de arra is van igénye, hogy elmerüljön a saját világába. „Szeretem a célokat az életben, amelyektől jobbá válik valami, legyen az egy apró lépés, vagy egy társ, akivel közösek lehetnek ezek a dolgok, egy család, és barátok, akikkel megoszthatom ezeket. Élvezem, ha a társam számára különleges vagyok. A párom teremt dolgokat, vannak céljai az életben és ezekért dolgozik is. Egy olyan ember, akire felnézhetek és tudja-akarja szemlélni az élet jó oldalát. De fontos az is, hogy egymagamban is tudjam definiálni önmagam a feleség-anya-nő hármasában.”

 

Víg Írisz (26) a szabadságra helyezi a hangsúlyt: „Szükségünk van olyan férfiakra, akik képesek a nőiességünket előhozni. Jól esik nekünk, ha a férfi kicsit kitesz minket a nyilvánosság elé, hogy dicsekedjen velünk, és azt érezzük, mi vagyunk az ő kincse, az ő egyetlene. Ez oda-vissza igaz. A nő nem a férfi talpa alá való, hanem a tenyerébe. Fontos, hogy a hölgy hagyja szabadon lélegezni az úriembert. Mert mi nők igazán manipulatívak tudunk lenni. A kapcsolataim által tanultam meg azt, hogy a szabadság kérdése olyan dolog, amit mindkét félnek érezni kell szinte magától, mert a határok is ekképpen alakulnak ki. Ez a bizalom igazából. Ez vagy működik, vagy nem. Hihetetlen, de nem tud bárkinél kialakulni. Ez valami láthatatlan kötelék. A nőnek kell a helyes önbizalom. Amikor úgy tudja kimondani magáról, hogy jó nő vagyok, hogy nincsen benne semmi dicsekvés, sem rejtett megalázottság, pusztán egészséges elfogadás. A természetesség is kell, meg a pimaszság, a játékosság.”

 

Simon Andrea Dyka (30) számára is a szabadság a legfontosabb dolog. „Ha párkapcsolatra értelmezem, akkor nyilván a törődés, de ezt nem kell túlzásba vinni. Szeretem, ha jó nagy teret kapok. Egy olyan párkapcsolat, amelyben egyszerre tartozom valakihez, de mégis szabad is vagyok. Nehéz ilyen férfit találni manapság. Nekem nincs szükségem luxusvillára, Cadillac-re, s az sem kell, hogy izomagyú bájgúnár legyen a férfi. Nem baj, ha nem veti fel a pénz és nincs autója. Legyen normális és legyen némi agya, amit persze használ is. Mondjuk az sem hátrány, ha van közös érdeklődési kör, vagy ha hasonló beállítottságú, mint én.” 

Fotó: Sasha Freemind / unsplash.com

Bajtsi Andrea (50) is tud kapcsolódni a szabadság kérdéséhez. „Kapásból ez jut eszembe: figyelmesség. Tisztelet. Gondoskodás. Szabadság. Tér, ahol a nő önmaga lehet. Bátorítás a szárnyalásra. Szerintem a férfinak is ugyanerre van szüksége.”

 

Bonnyai Zsuzska (34) arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőnek elsősorban arra van szüksége, hogy önmagát jól megismerje, és ehhez tud majd kapcsolódni egy férfi. „Szerintem fontos, hogy a nő felfedezze, megismerje saját magát, a női minőségét, hogy mi benne a különleges és mi az, amivel a környezetében melegséget tud árasztani. Ez a melegség és harmónia vonzó. A férfi ehhez tud kapcsolódni. Úgy gondolom: egy szerelmes úriember szeret kedveskedni, bókolni, elfogadni a tökéletlenségeket, azokon akár jókat nevetni. Mert tudja magáról, hogy Ő sem tökéletes. Az elfogadás és a szeretet viszi előre a közös utat férfi és nő között.”

 

Szabó Eszter Noémi (23) szerint is elengedhetetlen az önismeret, önelfogadás. „Nem tudhatom, mi kell a nőknek, biztos, hogy eltérnek az igényeink, míg néhány dologban valószínűleg sokunk egyetért. Én csak azt tudhatom valamilyen szintű bizonyossággal elmondani, mi kell annak a nőnek, aki én vagyok. Fontos, hogy jóban legyek magammal. Időközönként mindenképpen kell sírnom egy jót, így könnyebbülök meg, nekem ez jól esik. Egy szoros ölelésben még jobb kiengedni a könnyeket. Szükségletem, hogy hangosan énekelhessek, és kell a csend és a nyugalom, vagy jó zenék. Fontos, hogy legyen hobbim, olyan tevékenységeim, amiket élvezek és a feltöltődésemet szolgálják. Úgy gondolom, kell egy társ, aki a biztonságot sugározza. Szükség van a férfi szerelmére, odafigyelésére, ölelésére. Kell valaki, akit a legeslegjobban szerethetek, akihez odabújhatok. Érezni szeretném, hogy kiemelten fontos vagyok neki. Kellenek őszinte odafigyelésből fakadó kérdések. Éppen olyan csodás tud lenni a közös csend, mint egy izgalmas eszmecsere. (Nem arra a csendre gondolok, hogy elfogyott a közös téma.) Nekem fontos még a nyugodt étkezés, kávézás.”

 

Czirják Anitának (31) fontos szempont, hogy a párja is Krisztus-hívő legyen, hasonló értékrenddel, világnézettel rendelkezzen, mint ő. Továbbá: „Az egyik legnagyobb ajándék, amit a férfi adhat a szeretett nőnek, ha az idejéből ad neki. Én olyan úriemberhez szeretnék majd hozzámenni, akire fel tudok nézni. Tiszteletteljesen viselkedjen velem és becsüljön. Véleményem szerint az igazi férfi vállalja a tetteiért a felelősséget, és egy nőnek az is pozitív, ha az illető bevonja őt vagy kikéri a véleményét fontos döntések meghozatala előtt, igaz, a végső döntés a férfié. Nekem fontos, hogy biztonságban érezzem magam érzelmi, fizikai és anyagi értelemben egyaránt a választott ember oldalán. A férfi tartson ki a nő mellett a nehéz időszakokban is, ne csak a fényes napokon. Fogadja el őt úgy, ahogy van. Legyen megértő. Egyenrangú félként kezelje a másikat. Mindketten rakják bele a maguk részét a kapcsolatba. Legyenek romantikus pillanatai is az úriembernek, hogy a nehéz hétköznapok után a pár meg tudjon pihenni egymásnál. Ezek azok a dolgok, amiket én, mint nő értékelni, becsülni tudok a választott férfiban.”

 

A napokban érkezik a második része a cikknek további hölgyek gondolataival, szükségleteivel. vágyaival. De addig is boldog Nőnapot kívánunk minden hölgy olvasónknak ; az uraknak pedig, hogy rátaláljanak arra a csodálatos titokra, hogy mi is kell valójában a nőnek.