A közösségek megtartó ereje – Beszélgetés Süveges Gergővel

Inspiráló emberrel találkozni mindig öröm. Süveges Gergőt eddig mindig csak képernyőn, távoli színpadon láttam, illetve a rádión keresztül hallottam a hangját, most végre személyesen is feltehettem neki néhány kérdést.

Fotó: Román Péter

Míg készültem a veled való beszélgetésre, több cikket elolvastam, sőt a könyveiddel is elkezdtem megismerkedni (Apa-kép-írás; Apaszem). Többször találkoztam azzal az utalással, hogy apaként Istent akarod a négy gyermeked számára bemutatni. Ennek mi az útja-módja?

Feleségemmel, Margittal, harmonikus családot szeretnénk építeni, aminek a kiegyensúlyozott házasságunk az alapja. Ez az egyik legfontosabb megtartó erő a gyermekeink számára. Ehhez kapcsolódik az is, hogy az életünkbe, hitünkbe vezetjük be őket minden szempontból: magyarul beszélnek, mert mi is ezen a nyelven kommunikálunk; életünk fontos része az Istennel járás, így ez beépül az ő gyakorlatukba is.

Hogy alakult ki ez a gondolkodásmódod? Milyen családi háttered van?

Édesanyám egészen kicsi koromtól kezdve azon igyekezett, hogy templom közelében legyek. Mindent megtett azért, hogy jó döntést tudjak hozni. Mire elértem a kamaszkort, már önszántamból jártam a Szent Imre templomba. Vonzott a közösség. Kamaszkorban nagyon fontos a valahová tartozás. De ez abban a korban biztosan nem a szülőket jelenti, hanem valami teljesen más társaságot. Ekkor nagyon fontos, hogy megtartó, vonzó közösség álljon a tizenéves lázadó mellett. Számomra az akkori évek nagyon sok kegyelmet hordoztak, máig érzem a hatásukat.

Margittal is abban a közösségben találkoztatok.

Részben. Ugyanabba a gimnáziumba jártunk, de igazán a közösségben figyeltünk fel egymásra.

Nagyon elfoglalt ember vagy. Másodpercre pontosan be van osztva az időd.

Édesanyám is mindig ezt mondja. (nevet)

Hogy tudsz mindeközben a feleségedre, gyermekeidre időt szánni? Milyen tanácsot tudsz adni egy hasonlóan elfoglalt embernek?

Talán érdemes néhány alapkérdést tisztáznom magamban: Istennel vagy Isten nélkül akarom élni az életemet? Magamért akarok élni, vagy azért akarok magamért élni, hogy másoknak élhessek? Családdal vagy család nélkül képzelem el a jövőmet? Ha azt a döntést hozom, hogy Istennel, másokért és családdal, akkor attól kezdve igyekszem minden napi döntésemet ezen a szűrön keresztül vizsgálni. Ettől persze nem biztos, hogy könnyebb lesz éles helyzetben döntenem, de világos mércém van, amelyhez viszonyulni tudok.

Ez a családi életben mit jelent? Hogyan telik egy átlagos nap a Süveges családnál?

Olyan nincs. Minden nap más. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőleg együtt induljon a nap, és törekszünk rá, hogy együtt is zárjuk közös vacsorával, beszélgetéssel, imával. Igyekszünk figyelni arra, hogy legyenek olyan kiemelt idők, melyeket csak a gyermekeinkkel töltünk.

Van már kiskamaszotok is. A tinik hamar észreveszik a szülők legkisebb botlását is. Hogy bírjátok?

Mindig is igyekeztünk őszinték lenni a gyermekeinkkel. Hagyjuk, hogy lássák: nem vagyunk tökéletesek. Ha hibázunk, bocsánatot kérünk tőlük. Azt hiszem, egyetlen esélyünk van: ha tudunk jóban lenni velük, sokat beszélgetünk és igyekszünk velük kapcsolatban maradni. Az állóháború semmire nem jó. Ha párbeszédben maradunk, akkor van esélyünk kérdezni. Nagy ajándék, ha egy kamasz komolyan válaszol.

Izgulsz amiatt, hogy a gyermekeid megtérnek-e, vagy sem?

Imádkozunk értük. Valakitől azt tanultuk: Istennek nincsenek unokái, csak gyermekei. A hitét mindenkinek magának kell megküzdenie. Mi annyit tehetünk, hogy próbálunk vonzó, élhető életformát mutatni nekik. A döntés azonban az ő dolguk.

Szigorú apának tartod magadat?

Keretek és szokásrendszerek vannak, amelyeket igyekszünk tartani. Egyesek szerint csak arra jók, hogy legyen mitől eltérni, de mi még hisszük, hogy van megtartó erejük.

Margittal közös szolgálatban is dolgoztok. Néhány szóban mutasd be, kérlek!

Az NCD (Natural Church Development) alapítója Christian A. Schwarz német evangélikus teológus. A kilencvenes évektől kezdődően 86 ország több mint 70 ezer közösségét vizsgálta meg. Alapkérdésük, hogy mitől lesz egy gyülekezet egészségesebb. A közösségi élet nyolc minőségi jellemzőjét vizsgálják: a megerősítő vezetést, az ajándékalapú szolgálatot, a szenvedélyes lelkiséget, az inspiráló istentiszteletet, a szükségletorientált evangelizációt, a szeretetteljes kapcsolatokat, a holisztikus kiscsoportokat és a hatékony struktúrákat. Minden közösségnek vannak erősségei, amelyekre támaszkodhat, és vannak olyan területei, amelyekre több figyelmet érdemes fordítania. Ma már bármely Krisztus-követő közösség elvégezheti az NCD Állapotfelmérést, mi pedig munkatársainkkal támogatást tudunk adni ahhoz, hogy elindulhassanak a fejlődés felé.

Az evangélikus egyháznak miben kellene fejlődnie?

Nagyjából negyven-ötven magyar közösség adatai állnak eddig rendelkezésünkre, ennek legfeljebb tíz százaléka evangélikus. Így aztán semmiképp nem reprezentatív, amit mondok, de úgy tűnik, az inspiráló istentisztelet sokak örömteli tapasztalata, ugyanakkor a megerősítő vezetés terén – nem csak a gyülekezetek vezetőinek, hanem tagjainak ugyanúgy – érdemes lenne lépéseket tenni.

A gyakorlatban hogy működik ez a szolgálat?

Online, anonim kérdőíves felmérés, aztán diagnózis, majd az eredmények megértése, utána a fejlődés irányának meghatározása, majd apró, személyes, reális elhatározásokon keresztül egyéni, személyes fejlődés. Nem egyszeri nagy vállalás, hanem tartós változást hozó folyamat, majd az annak nyomán kibontakozó egyre egészségesebb gyülekezeti élet: ez a reményünk, ebben szeretnénk segíteni minden krisztuskövető közösséget. Sok információ olvasható www.ncd.hu oldalon, és minden kérdésre szívesen válaszolunk az info@ncd.hu e-mail címen.

Forrás: Híd Magazinban,  2017/4. (apák) szám.